Banksy

Banksy, meer dan zomaar wat gekladder op muren

Iedereen heeft wel eens van die lelijke graffiti gezien. Langs de snelweg, op de meest onmogelijke plaatsen. Op kale muren en op bruggen, overal vind je de “tags” van diverse groepen en individuen. Absoluut lelijk, ontsierend en nog lastig te verwijderen ook! Maar dan heb je Banksy, deze artiest maakt juist schitterende kunst met behulp van een spuitbus en sjablonen. Dan is het geen vandalisme meer! Mensen betalen er grof geld voor en zijn vereerd als juist hun muur wordt uitgekozen door de kunstenaar. Ook maakt deze Banksy zich maatschappelijk zeer nuttig door kunstwerken te maken voor belangenorganisaties. Zij kunnen de kunstwerken dan verkopen op een veiling en daarmee hun kas flink spekken. Ook snijdt Banksy onderwerpen aan die wereldleiders het liefst verborgen willen houden. Het is dus niet zomaar wat gekladder op een muur.

Banksy werkt (bijna) niet meer uit de losse pols

In de beginjaren van zijn carrière werkte Banksy zoals iedere andere graffiti-kunstenaar: een spuitbus in de hand en gaan. Tegenwoordig werkt hij meestal met sjablonen, dit gaat veel sneller. De kans om betrapt te worden wordt daardoor veel kleiner. Hij geeft zelf aan dat hij een andere manier van werken heeft bedacht toen hij onder een treinstel lag te wachten tot de politie weer weg was. Want, al weten we inmiddels wie Banksy is, hij wil zijn identiteit toch zoveel mogelijk verborgen houden. Zo komt hij zelf niet op de veilingen waar zijn werken worden verkocht. Het zou me ook ten zeerste verbazen als Banksy zelf naar zijn eigen tentoonstelling is komen kijken.

Een tentoonstelling met werken van Banksy

Je kunt tegenwoordig de kunstwerken van Banksy in Nederland bekijken. In Amsterdam, in het Moco Museum hangen ongeveer 50 werken van deze kunstenaar. En dat is zeer bijzonder te noemen. Dit is de eerste keer dat er zoveel kunst van Banksy bij elkaar in een ruimte te bewonderen is. Maar let op: het gaat hier om een tijdelijke tentoonstelling. Je kunt er tot 30 augustus 2017 terecht. De kaarten bestel je gemakkelijk via internet. Je vindt het Moco Museum vlakbij het Museumplein, dus met het openbaar vervoer ben je er zo. En het is écht de moeite waard. Niet alleen voor individuele bezoekers, maar ook zeker voor groepen. Zo kun je aan je buurtjongeren laten zien dat er met wat moeite en oefening ook wat moois te maken valt van de tags die zij zetten. Wie weet zit de volgende grote kunstenaar daar wel bij!